Ingredienser
2 kg gula ärtor
200 gr brynt smör
2 tsk mald spiskummin
Salt
Vatten
Blötlägg ärtorna i vatten i ett dygn. Häll av vattnet, täck med nytt kallt vatten och koka upp och sjud ärtorna, skumma ytan med en skopa. Rör runt med en ballongvisp så att skalrester flyter upp till ytan. Avlägsna skalrester och sjud ärtorna helt mjuka. Sila av kokvattnet. Mixa de mjuka ärtorna med lite vatten, brynt smör, spiskummin och passera genom finmaskig sil. Smaka av med salt och förvara i i kylen. Innan servering. Ta ut önskad mängd och blanda upp med lite rums tempererat vatten till önskad krämig konsistens.
Tänk på att smöret i krämen stelnar vid förvaring i kylen. Det är därför klokt att temperera krämen och eventuellt röra krämen slät inför varje servering
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.