Ingredienser
1 kg grönkål
500 gr ko rova eller annan rova
500 gr svenskt grönt äpple ( gärna av friskt och syrlig sort)
2 dl krossade valnötter
1 dl flytande honung
1 dl brynt smör
1 dl maltvinäger
Salt och nymald svartpeppar
Plocka grönkålsbladen fint, skala och skiva rovan tunt på japansk mandolin eller skärmaskin. Förväll skivorna av rova och grönkålsbladen 2 minuter i kokande saltat vatten. Låt rinna av i durkslag och svalna något. Kärna ur äpplena och strimla frukten grovt med skalet kvar, lägg kål, rova och äppelstrimlor i en stor bunke. Häll på honung, brynt smör och vinäger, krydda med salt och peppar och massera in dressingen och kryddorna med händerna så att allt blandas väl. Smaka av! Lägg över blandningen på serveringsfat. Toppa faten med krossade valnötter.
Tips! Vill man smula över lite salladsost fungerar det utmärkt att göra så, även torrare typer av getostar är att rekommendera att prova som toppning.
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.