Ingredienser
1 kg grovmald leverpastej av gris
2 dl Kruspersilja, ansad och sköljd
100 gr Potatislök eller silverlökar, skalade
200 gr Vattenkrasse, ansad & sköljd
Maldon flingsalt i skål
Svartpeppar på kvarn
Tryck ut leverpastejen över ett serveringsfat, finhacka persiljan och löken. Strö det finhackade över pastejfatet. Lägg upp den krispiga vattenkrassen i en separat salladsskål vid sidan om pastejfatet och erbjud salt och pepparkvarn vid sidan om fat och skål så att gästerna själva kan krydda efter tycke och smak.
Högst troligen använde man på 1200-talet alla delar på djuren för att få mat på bordet. Har man tiden och kunskapen att göra en egen grovmald leverpastej är det förstås trevligt. Det finns annars många goda att köpa. I ett modernt kök måste man alltid välja hur man använder tiden för att få dagarna att fungera praktiskt och ekonomiskt. I den prioriteringen ska man göra kloka val. Vad gör störst skillnad för upplevelsen hos gästen? Kanske är det att göra sin egen leverpastej eller inte, och lägga tiden på något som verkligen gör skillnad.
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.