Ingredienser
2 kg skalade ko rovor.
4 dl maltvinäger
4 dl socker
4 dl vatten
1 kvist fryst eller färsk krondill i lämpliga bitar
Skär rovorna i önskade lämpliga bitar. Förväll rovorna i saltat vatten i ca 2 minuter, häll av kokvattnet och låt rovorna svalna något. Blanda samman vinäger, socker och vatten så att blandningen löser sig. Varva bitar av rovor och krondill i steriliserade glasburkar med lock. Häll på vinägerblandningen och täck med lagen. Förvara i kylskåp.
Om burkarna är steriliserade och processen för inläggning är hanterad rätt kan de inlagda rovorna förvaras flera månader i kylskåp. Tänk på att när du öppnar en burk och använder innehållet ta upp rovorna med rena verktyg och använd aldrig fingrarna som verktyg, då finns risken att produktens hållbarhet försämras.
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.