Ingredienser
2 kg skalade potatislökar eller silverlökar
4 dl maltvinäger
4 dl socker
4 dl vatten
Skala potatislökarna eller skiva silverlöken i skivor. Förväll hastigt i kokande saltat vatten, häll av kokvattnet. Lägg de varma lökskivorna i steriliserade glasburkar med lock. Blanda vinäger, socker och vatten så att det löser sig, häll på vinägerblandningen över löken så att det täcker. Förvara i kyl.
Om burkarna är steriliserade och processen för inläggning är hanterad rätt kan de inlagda lökarna förvaras flera månader i kylskåp. Tänk på att när du öppnar en burk och använder innehållet ta upp lökarna med rena verktyg och använd aldrig fingrarna som verktyg, då finns risken att produktens hållbarhet försämras.
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.