Blötläggning
3 L vatten
1 kg Rågkross
650 gr Solrosfrön
420 gr Linfrön
Blanda i bunke och täck med plast, låt stå i rumstemperatur över natten.
Råg surdeg
1,5 L Vatten
750 gr Rågmjöl
Blanda i bunke, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur över natten.
Lägg det blötlagda och surdegen från dag 1 i en blandbunke och tillsätt
1,9 kg Dalavete
1,25 kg Rågmjöl
165 gr salt
50 gr jäst (upplöst i lite vatten)
1 kg sirap
Blanda till homogen deg, väg degämnen till 700 gr st, lägg i formar och jäs upp.
Värm ugnen till 225-250 C, sätt in bröden och skapa ångeffekt några minuter.
Grädda bröden i 200 i ca 55 minuter. Låt svalna i formarna.
De avsvalnade bröden går utmärkt att frysa in, tina och värma efter behov.
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.