Ingredienser
0,5 kg Levain (surdeg)
Deg
4 kg Dalavete
1,25 kg Siktad dinkel
375 gr Fullkorns råg
225 gr Dalafullkorn
195 gr salt
4,5-5 L vatten
Blanda samtliga ingredienser och surdegen i blandare tills bra gluteneffekt uppnås (dvs trådbildning bildas) Väg degen i önskade bitar och riv (forma till runda bröd eller frallor) Jäs i kyl över natten.
Gräddning av 1 kg:s bröd
Värm ugnen till 250 C, sätt in bröden i ugnen och skapa ångeffekt. Grädda därefter bröden i 200 C i ca 45-50 minuter. Låt svalna.
Gräddning av 100 gr frallor
Värm ugnen till 265 C, sätt in bröden och skapa ångeffekt. Grädda därefter frallorna i 200 i ca 17 minuter. Låt svalna.
Både runda bröd och frallor som svalnat av går utmärkt att frysa in, tina och värma på vid behov.
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.