Filmjölk med smak av svarta vinbär

Recept: 1 sats

Ingredienser

3 L Ekologisk filmjölk naturell
3 dl svartvinbärssås
Svartavinbärssås basrecept
3 kg svarta vinbär frysta, tinade
500 gr ekologiskt strösocker

Metod

Sjud samman socker och bär i en gryta, så att sockret löser sig. Sila genom finmaskig sil och förvara i kyl.


Filblandningen
Blanda fil och svartvinbärssås kallt, smaka av och förvara i kylskåp.

Mathias kommentarer

Här kan man göra på olika sätt om man vill. Att göra en färdig blandning är ett alternativ. Att servera filet och bärsåsen var för sig är ett annat sätt. Fördelen är att gästen själv kan välja en naturell fil om gästen så önskar. Risken är att gästen blandar filet och bärsåsen i helt fel proportioner så att det av den anledningen inte smakar gott. Säkraste sättet är att blanda en färdig blandning och hitta balansen mellan fil och bärsås. I ett modernt recept hade troligen bärsåsen avslutats med en citronjuice för att ge fräschör. Här då det inte är möjligt får man helt enkelt tillsätta mer bär eller dra ner på sockermängden om man vill uppnå en syrligare sås.