Utgångspunkten är att alla samlas och äter gemensamt vid ett stort bord om möjligt.
Vid ankomst och samling är det trevligt att erbjuda något att dricka och något litet att tugga på, välkomstdryck och små tilltugg bör erbjudas stående.
På det dukade bordet ställs, bröd, smör, spread, ostar, öppnade drycker fram att dela och skicka mellan varandra. På bordet skall bestick, glas och servett dukas.
På ett buffébord serveras en gryta/fat samt en sallad/ grön rätt fram att ätas parallellt med varandra. Det är 2 likvärdiga rätter och ingen ska ses som ett tillbehör till dem andra och ätas samtidigt. På buffébordet ska lämpliga tallrikar att äta på och serveringsbestick erbjudas.
30 minuter efter att gästerna tagit färdigt av ”maten” presenteras desserten, tallrikar, bestick att äta med och bestick att ta för sig med arrangeras i anslutning till desserten.
Dryck: Vatten, lokal äppelmust, lingondricka,
Vadstena kloster öl, Svenskt frukt/bärvin
Brödkorg: Knäckebröd / grovt rågbröd
2 goda ostar: Lokala ostar 1 hård & 1 mjuk
Smör: Hembygds smör från Löts
Vegetarisk spread: På gula eller gröna ärtor
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.