Tillsammans med kulturväxthistorikern Matti Leino och matkulturprofilen Hans Naess har Vadstena pilgrimscentrum tagit fram en sortlista över de odlingsväxter som Heliga Birgitta, med största sannolikhet, hade i sitt eget skafferi. Sorter som återigen blivit tillgängliga för dig och mig.

Heliga Birgittas skafferi

(Hordeum vulgare)

(Brassica rapa)

Vad mer fanns i det medeltida skafferiet?


Salt

Salt kan anses allmänt tillgängligt, även på landsbygden, åtminstone sedan 1200-talet. Både havssalt och bergssalt fanns i bruk. Allt salt var importerat.


Socker

Rörsocker fanns, men var mycket sällsynt och dyrbart. Till begravningen av Birger Persson, heliga Birgittas far, inköptes socker.


Kryddor

Kända importerade kryddor under medeltiden till Sverige var nedanstående. Samtliga förmodligen extremt dyrbara och bara använda av de rikaste. Alltnock tillgängliga och vi vet att Birger Persson, heliga Birgittas far, använde de flesta av dessa:

Saffran

Spiskummin

Ingefära

Kanel

Muskot

Kardemumma

Kryddnejlika

Anis

Svartpeppar

Inhemskt odlade kryddor


Dill

Kummin

Fänkål

Körvel

Anis

Salvia

Koriander

Kyndel

Åbrodd

Svartsenap


Gryn & mjöl

Det fanns alla former av gryn och mjöl av vete, råg, korn och havre

Fett

Talg

Ister

Smör

Grädde

Mejeri

Det fanns mjölk och syrad mjölk, typ filbunke, smak och utseende är dock okänt. Ost tillverkades i stor omfattning under medeltiden och var lokalt skattemedel. Sannolikt mest hårdostar, men med i övrigt okända egenskaper.


Ättika

I synnerhet maltättika


Nötter

Hasselnötter var mycket vanligt och exporterades till och med. Valnötter förekom.


Bär

Alla vilda bär: blåbär, lingon, odon, mjölon, kråkbär, måbär, smultron. Av odlade bär endast vinbär.


Dryck

Öl och mjöd. Vin. Ovanligt men förekom importerat. Inhemsk tillverkning av någon slags körsbärsvin (kirsedrank) och äppelmust (=cider?)


unsplash