Syftet är mer mat, mer hållbar mat och mer spännande mat länga våra pilgrimsleder. Därför har vi letat i historien. Vilka råvaror fanns på medeltiden då Heliga Birgitta levde? Vilka frön finns kvar i genbankerna? Hur kan de tillagas för att passa pilgrimer i vår tid?
Resultatet är en matkultur där utrotningshotade grödorna odlas på nytt och blir till pilgrimsmat på caféer, bagerier, bryggerier, pensionat och finkrogar längs pilgrimslederna. Måltidsupplevelser skapas ur djupet av vår historia och möjliggör en fördjupad förståelse av nuet, av livet. Samtalen över pilgrimsmat djupnar lätt.
Här på hemsidan kan du ta del av allt; listor på grödor, recept som inspirerar den som vill mätta en pilgrim och fakta om vad som fanns och inte i ett medeltida skafferi, var du hittar fröer eller hur du tar eget frö. Välkommen med på vägen mot mer Pilgrimsmat – Den har just börjat!
Eva Hagström & Emanuel Eriksson
Pilgrimscentrum i Vadstena
Ps. Stort tack till våra experter: måltidshistorikern Matti Leino, Mathias Stjärnkocken Dahlgren och matkulturprofilen Hans Naess. Utan er hade det inte gått! ds
Pilgrimsmat innebär att växter med rötter i medeltiden får nytt liv och blir till matupplevelser längs pilgrimsleder till Vadstena. Arter bevaras, odlare och matlagare växer och pilgrimsvandrandet ökar med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.